Hi I'm back!

Monday, August 22, 2011

nilai secincau ramadhan

Susah payah bobby berlari lari mengejar train..tapi terlepas juga. Keringat ditepis,dikesat pada baju.dia terpaksa ke kaunter semula,untuk membeli tiket baru. Tapi kali ni, train yang lembab punya je tinggal sebab yang laju punya dah habis.
 

6 petang.
sementara menunggu train sampai, Bobby membunuh masa dengan androidnya. Dia bajet macam dia sorang je la ada android kat situ. Padahal dia saja buat buat sibuk sebab tak nak makcik sebelah ajak borak.
 

15 minit kemudian train sampai, Bobby laju laju lari ke pintu train sebab tak nak rebut dengan orang lain bila masuk.
 

Bobby masuk,
 
masuk cari seat
 
dan terus duduk dengan posisi yang selesa..
 
Tak lama kemudian ada sorang pakcik datang,
 
''Tumpang lalu dik..''
 

Bobby bagi laluan pakcik tu untuk duduk di sebelah tingkap di sebelahnya.
 

Nasib baik pakcik yang duduk, kalau makcik ke,kang dah susah asyik bising je ajak borak. Getus hati Bobby.

Tapi di sebelah kiri Bobby di seberang sana ada dua orang kakak.mesti suka gosip.
 

''kamu sekolah lagi ke, dekat mana?''
Tiba tiba pakcik bertanya memecah kesunyian.
 
''oh, saya belajar dekat seri iskandar pakcik, baru je masuk''
 

''oh, balik rumah la ni ye.. Pakcik pun ada anak..bla bla..sekolah..bla bla..kerja..bla bla..rumah..''
 

Dan seterusnya.
Bobby hanya mengangguk angguk, geleng, senyum dan bersetuju sahaja dan tak lupa juga redha je dengan conversation tersebut.
 

''Eh, dah nak buka ni, kamu tak bawa apa apa ke?''
 

''Err.. Tak pakcik, saya bajet tadi naik train laju, boleh sampai sebelum berbuka..jadi memang tak ready apa apa langsung pulak''
 
''Okay takpe takpe.. Nah air cincau ni, sikit lagi bukak, minum ye.ni pun ada kurma dengan roti sekali jugak pakcik bawak, makan ye..''
 

Pakcik mengeluarkan roti dan cincau dari begnya. Satu satu diberi kepada Bobby manakala Pakcik sendiri hanya menyediakan air mineral untuk dirinya.
 

Azan berkumandang tandanya masuk waktu solat maghrib bagi kawasan sekitar. Bobby menjamu roti tersebut perlahan lahan. Pakcik juga meneguk mineral membasahkan tekaknya yang kering berpuasa dan setelah bercerita salah silah serta tamadun keturunannya kepada Bobby sepanjang perjalanan tadi.

Tiba tiba pakcik teringat ada sebungkus coklat zip strawberry yang dibelinya tengahari tadi untuk anaknya. Diambil satu dan dihulurkan ke arah Bobby yang sedang khusyuk tengok juadah kakak sebelah sambil meneguk cincaunya.
 

''Bobby, amek ni..'' pakcik menyapa dengan senyuman mesra.
 

Bobby kalih dan terus terkejut dengan pakcik yang baik hati tersebut. Tahu tahu sahaja air cincau dari mulutnya dah tersembur ke arah muka pakcik sebab terkejut sangat..
 

Babak di atas berlaku secara spontan, dan sekelip mata tanpa diduga dan lagi cepat dari gag reflex.tak perlukan impulse neuron ke cereberum langsung kalau nak cakap.
 

"Sori pakcik!! Saya mintak maaf!!! "
 

Bobby terus kelu, dan masih tergamam.. Dia pun bengong sebentar dengan apa yang berlaku.
 

''Tak apa..tak apa.. Kamu ada tisu tak?'' keadaan menjadi semakin runcing di situ.err, paling tidak pun dalam hati Bobby.
 

''Tak de pakcik..'' kata Bobby semakin bersalah. mukanya sudah berubah menjadi straight face.
 

macam macam bermain di fikiran Bobby ketika itu.apa aku dah buat ni? macam mana boleh jadi macam ni? apa salahku,apa dosaku naik train? tidakku minta lahir ke dunia..*tiba2 ternyanyi* mana muka nak sorok? mana nak lari?, takde seat kosong di belakang? nyorok toilet?
 

''Oh, tak pe tak pe..''
 
kata pakcik lagi sambil mengesat mukanya dengan lengan bajunya. Mujur sahaja tiada cincau yang melekat..




 

Bobby ada satu jam setengah lagi perjalanan bersama pakcik di dalam train itu..


hanya kedengaran terang-terangan (ganti bagi sayup-sayup mungkin) kekekan ketawa yang menjengkelkan dari akak akak sebelah kerusi.


lalu dengan pasrah Bobby hanya pandang straight ke kerusi depan menahan malu dan peritnya penderitaan menjadi seorang Bobby ketika itu sehingga satu masa yang telah ditakdirkan..






 

Dududududuudududuuuu...

Gambaran penulis ;  Pakcik dan Bobby di dalam train


[Pakcik tu da tolong macam macam, bagi macam macam.. tapi bila dia mintak selai tisu je pun aku tak de.. T__T ]

-Bobby (dekat dekat dengan nama sebenar)


Terimakasih pakcik, selamat hari raya! :)

Friday, August 12, 2011

mesej diterima.nikah ditolak




Dia menunggu di dalam kereta
Dahinya berkerut kerut..
Teringat satu persatu momen indah bersama si dia.

Sanggupkah aku? Mampukah aku? Benarkah dia jodohku?

Terbayang 'chumil' wajah si jelita terkekeh kekeh pabila dipuji ; hai, awak nampak ayu lewr rinie,
sambil memintal mintal rambut separuh perang separuh merah,eh tak,ehh..mungkin brunette..eh..eh (identiti tak dapat dikenalpasti sebab kaler dah mix up) tapi yang pasti ber'highlight' blonde.

'nakal la you ni.. I kiss kang' kata si girldikpren

'hik hik.. Sebab I nakal, U kena belanja I makan hari nie' kata si boayapren.

'tak nak..U la banje I mekdi.. Kalau tak I majuk nanti haaa..I nak majuk da ni, nak majuk dah..aiyook'

tiba tiba duit gaji nak belikan mak baju kurung raya terkorban pada hari tersebut sebab TERpaksabeli additional dress untuk si jelita yang dah merajuk.

...
end of flashback.

Matanya sudah berpinar. Conversation paknye dengan bakal mentua didengar satu persatu semasa dalam kereta sebab bapak lupa off henset masa upacara merisik diadakan

"Anak Pak aji pakai pelekat
pelekat dipakai bersama serban
datang kemari dengan berhajat
ingin menyunting bunga di taman"

kata wakil


Aku suka tengok katon,
tak yah lah nak berpantun pantun..

balas si bakal bapak mentua.

Kita jimat masa je lah, korang rombongan nak pinang anak aku si Melli Choleslaw tu kan, ok deal.set je berapa ari bulan.

*pungpangpungpang..mukadimah dimulakan,celoteh diteruskan*

'aku bukan mata duitan ke apa, kau bagi je wang hantaran 8ok, cincin permata yang permata dia kau carik sendiri dalam tiram laut mediterranean, dengan 5 pasang sepersalinan untuk kakak dia sebab dah langkah bendul lepastu yang lain lain tu,ikut suka lah kau nak bagi apa, mudah kan syarat aku, jangan susahkan diri sangat. Prewedding video, potograph ke tak payahlah sangat, macam aku tak tau pulak besepah dah gamba korang siap caption "we lap mop each other so mucho" / " kerana baby, lautan pirana sangup dalink renangi, gunung berapi sangup link terjahi" kat mespes tu.. Tak payah der nak terjah terjah gunung pulok ekau eaih.Tak kuasa den tengok anok eden berlaki orang cacat takdo telingo digeget dek pirana tu ha.
...

Hatinya tergamam, tak sangka bakal bapak mentuanya itu kaki stalk jugak. Mespes plak tu, zaman silam okay, sekarang orang g+ je.loser benau.

pikirannya berfikir secara kuat lagi,
8ok? Apagilo ke.aku kerja 4o bulan pun gaji tak kan sampai separuh dari tu.ingat anak tokey balak ke apa, okay fine alasan ni kena crossed out drop down sebab dia memang anak tokey balak pon.

Air mata mencucuri pipi, peluh jantan membasahkan ketiak. Tak apply rexona no sweat celen langsung. Tak kan sanggup dia melepaskan cinta hati seperfek Melli CHoleslaw poojaan hati. Kalau bagi Aishwarya Rai pun aku letak tepi. Tiba tiba semua flashback membanjiri jiwa..

Senyumannya,
jerawatnya yang comel tapi dah tak nampak sangat sebab dah kena mekap tebal tebal,
gaya gedikgedikgedik comelnya yang jalan macam penguin retard hilang sayap,
the way dia korek hidung dengan penuh khusyuk masa tengah tunggu bas-tapi-sebenarnya-aku nak-buat-seprais-dari-belakang-ternampak-pulak-adegan-babak-tersebut.
kulit mulus pulus pilus ngilus yang putih melepak sebab dah terhakis dek temulawak
gaya gelaknya yang kiut lagi lagi bila dah segan terlepas kentut time dating,
dan banyak lagi

alahai..manakan sampai hati seorang jejaka untuk menolak rupawan secomel Lisa Surihani apatah lagi untuk menolak hidup bersama. Dia sudah siap morph bakal gamba anak anak mereka.semua comel comel jugak.

Tapi kejap..satu notification diterima.
(data out of date.you may have high risk to be infected by virus)

'' '' '' ''
(updating process required.continue?)

(yes)          (no)


no button tak leh tekan sebenarnya jadi dia taip ON yes dan hantar ke 88188 .
Sepantas kilat update process dimuatturun ke dalam otak.

systemnya menerima input waras yang baru
Neraka apakah?!

Jerawat? Temulawak? Mekap tebal? Badut? Tak natural beauty langsung!!
Baju lawa lawa?dress?  Bodyshop? belanja sampai habis gaji? Kikis duit? 8ok?! = no money no talk, no money i die, when i die, i also cannot talk.. So what's the point?
Korek idung kat public? Kentut senyap senyap!! Maigoddd..ewwww..

Apa aku dah buat ni.. Hancurkan idop sendiri??

Aku tak payah Melli Choleslaw dalam idup pun tak apa, mungkin Bedah anak pak Aji yang tak delah rupawan sangat tapi sekadar boleh urus makan minum ngan ajar anak anak aku mengaji pun dah cukup lah tu untuk sehidup semati..

[ Salam Bapak, kensel tunang pak.. Saya tak nak virus ni infect hidup saya sampai mati.biar sakit kejap tak pe,putus cinta,withdrawal symptoms,nanti ada ubat lain..mungkin cinta yang bawak ke akhirat lebih bermakna. bak kata pepatah prevention is better than cure. An apple a day keeps the doctor away.saya nak pegi umah pak Aji terus. Kita jumpa kat sana je ye, k bai. ]

sms sent.

Monday, August 8, 2011

hidup dengan line


sampai bila mahu hidup atas garisan?

resolusi baru

:B

|  Mesir  |  Kuwait  |  Malaysia  |

insyaallah..

Monday, August 1, 2011