Hi I'm back!

Friday, December 31, 2010

Day 01 (of Revenge)

okay,
kita tukar plan. not 30 days of challenge. tapi 30 days mencari pasal.
sesi untuk membahan orang selama 30 hari.haha. kool.. nak main sangat eh..
jadi selama 30 hari ini, anggaplah anda sedang membaca blog cik Hur Azmi yang comel molek lagi famous tu


Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.






FUN in-tere-sting facts about Hur Azmi



 
haa tengok ni, sakit sakit pon boleh posing lagi





1) EMO, emo and emo. ni semua orang tahu. siapa yang tak tahu, erm.. no ob?



2) Hur sebut NOOB camni pronounciation dia "No Ob" LOL!!


3) Dia suka bake. kek, kueh.. you name it.. inherit from her mother, dearly Cik Nona ^_^


4) Last time aku pergi umah dia, dia sambut aku ngan baju kelawar dia. tak mandi. ish3


5) Ada dengar-dengar orang kata dia ni ala-ala Beyonce. *sila kerat cranial nerve no 3 dan 8 anda* hahaha


6) Dia selalu bising dan bising dan bebel. suruh makan pun bising, orang makan lambat pun bising, tak makan lagi lah bising


7) Faveret food dia adalah makanan yang pedas pedas dan kopi kopi. padan muka perut dah bocor



8) dekat iPod ngan playlist dia terdiri dari lau-lagu yang lame and loser. jenis putus-putus cinta tu


9) big fan of Kenny G. instrumental musics. okay yang ini aku boleh terima lagi



10) saratoga dia colour pink. pink pink dia dulu (external hard disk) colour pink, dan banyak lagi benda colour pink. kecuali mok mok dia (lembu,ke badak tah bear tu) colour biru.


11) muka dia banyak ikut bapak dia. perangai, mak dia.


12) owh, aku kenal dia time foundation kat shahputra dulu. budak bilik sebelah.. err bilik yang melimpah ruah dengan makanan


13) aku rasa aku tau password laptop dia. hur sila tuka pelis.


14) birthday dia sebulan lagi lambat dari aku



15) dia ni siapa - siapa nak buat bini boleh la.. package.. serius ni.. serius.. :D



ok dah untuk arini,bai!



* post time time cam ni best sebab semua orang jarang bukak blog.







Ok lah. I'll take the challenge

from HUR AZMI yang suka bising bising dalam rumah ni.


Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.

Day 02- The meaning behind your Blog name.

Day 03- A picture of you and your friends.

Day 04- A habit that you wish you didn't have.

Day 05- A picture of somewhere you've been to.

Day 06- Favorite super hero and why?

Day 07- A picture of someone/something that has a big impact on you.

Day 08- Short term goals for this month and why.

Day 09- Something you’re proud of in the past few days
.
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.

Day 11- Another picture of you and your friends.

Day 12- How you found out about Blog and why you made one.

Day 13- A letter to someone who has hurt you recently.

Day 14- A picture of you and your family.

Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play.

Day 16- Another picture of yourself.

Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why?

Day 18- Plans/dreams/goals you have.

Day 19- Nicknames you have; why do you have them?

Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.

Day 21- A picture of something that makes you happy.

Day 22- What makes you different from everyone else?

Day 23- Something you crave for a lot.

Day 24- A letter to your parents.

Day 25- What I would find in your bag?

Day 26- What you think about your friends?

Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?

Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?

Day 29- In this past month, what have you learned.

Day 30- Who are you?



nampaknya kena update blog hari-hari la ni o(-_-")o 
xpe, i promise i'll only spend 5minutes daily for this.
kalau rasa rasa dah lebih tu terus tinggal okay.

kalau ada mana-mana entry yang tergantung tu nanti paham-paham lah ye.


:D

Friday, December 24, 2010

make you smile


The last time I saw you, you turned away 



I couldn't see you with the sun shining in my eyes



I said "Hello" but you kept on walking 




 
  I'm going deaf from the sound of the freeway




If I could, I'd only want to make you smile,
If you would stay with me a while..



I couldn't feel you, your always so far away,
I'd only want to make you smile..



Wednesday, December 22, 2010

BOOM

:D

dah habis, yay!

mungkin ni boleh jadi alasan kenapa aku menyepi selama ini

alasan okay.alasan.

aku tak suka dengan alasan.

logo Boom


dolphin.angel.explosive


roti bom.t shirt


dia dan dia
 
encik pengarah program

 rakan sejawat


* semua pon ada pandangan berbeza, apa-apa pun, terima kasih!! ^_^



last lepas edit semua





Terima kasih yang tak terhingga juga diucapkan kepada semua teman AJK Boom, Syab Production, pihak - pihak bersekutu (housemate, bukan housemate, rakan-rakan lain) dan semua yang telah menjayakan program ini.

:)

Sunday, December 19, 2010

belon

aku mimpi aku jadi belon dan terbang bebas merayau-rayau ke tempat best-best lepastu terus balik rumah.
yay!




yay la sangat.

.

Thursday, December 2, 2010

81 : wellocome beck

:D

sudah penat berehat..walaupun berehat sepatutnya tak penat,
tapi penat tak penah hilang kalau berehat pon.

jadi kita teruskan je lah :)

walaupun penat

sebab tu je yang ada.

^_^

Sunday, October 10, 2010


You

^‿^


you came along just like a song
and brighten my day
who would believe that you were part of a dream
now it seems light years away
and now you know that
i cant smile without you

ni zai na li?
..

Thursday, October 7, 2010

eyecatcher and kitchen

orang di dalam sana,
dan,
tukang masak.

Tuesday, September 28, 2010

puzzle.unwell.more puzzles

I'm sitting in a room,
Made up of only big white walls and in the hall
There are people looking through




Dia duduk di belakang pintu lagi. Memerhati hidup orang lain yang lalu lalang.memerhati setiap pergerakan dan percakapan orang lain.
Terlalu segan untuk keluar, sesekali pun membuat dia rasa tidak selesa.
Cuma dia akan tegur kaum kerabat dan family-nya sahaja.dan orang orang yang tertentu.

I know they've all been talking 'bout me
I can hear them whisper
And it makes me think there must be something wrong
With me
..

“Hai!”

Tiba tiba ada orang menegurnya.

“Hello” dia jawab.eh tak.dia jawab dalam hati je.

“nanti kalau kau dah keluar, bagitahu lah ye”
“lama sangat tak jumpa kau”


Makhluk itu meletak puzzle di depan pintu rumah tersebut.
Kemudian makhluk itu berlegar- legar di kawasan itu, dan sehingga makhluk itu ghaib lagi sekali, baru dia membalas pesanan semula.

“Hello”
“aku baik baik sahaja di sini”

Dia meletak semula puzzle di depan pintu rumah makhluk tadi. Dan cepat cepat lari masuk semula ke dalam rumahnya.halimunan.

Pretty soon they'll come to get me
Yeah, they're taking me away
I'm not crazy, I'm just a little unwell  

Puzzle-puzzle yang diberi orang, dilekat ke dinding rumah. Makin banyak puzzle, makin susah bocor dinding rumah.seperti orang yang datang itu, membantu membuat rumah.tapi puzzle yang tak kuat akan jatuh, hilang. Makin banyak orang datang, makin banyak puzzle yang mereka akan beri.makin suka mereka datang lagi.kot.

--

Dia sedang minum milo.di belakang pintu lagi. Sambil tengok dinding.

All day
Staring at the ceiling
Making friends with shadows on my wall 


“EH, kau!” tiba tiba ada makhluk lain menegur.

“woish!” dia terbalas. Okay dia terkantoi pula.

“oh, ada orang rupanya”

“ada,ada.. tapi nak pergi supermarket dah, okay bye!”


Terlupa nak ambil puzzle orang itu. Orang itu juga tak sempat nak mengambil puzzle darinya.



--

Tapi ada satu monster ini, selalu datang siang dan malam. Dia takut. Dia tidak dapat lari pun. Kalau mahu lari, dia perlu robohkan rumah.mana boleh robohkan rumah, nanti dia hendak duduk mana.dia sudah bagi banyak puzzle, sampai dia sudah tidak boleh kasi orang lain. Bagi dekat monster je sudah separuh bumi hilang.

I watch the walls around me crumble
but it's not like I wont build them up again
Paling dukacita, dia tidah tahu mana puzzlenya pergi.monster buangkah? Monster simpan kah? Monster ada rumah ke nak simpan puzzle pon?! >,<"

Rumah dia pon penuh dengan puzzle monster,macam rumah monster pula.ini gara gara monster je yang asyik datang.benci betul.okay tipu, dia tak benci pun sebenarnya.

Satu hari dia Tanya monster;

“mana semua puzzle yang aku bagi kau?”

“aku bagi makan ikan”

I'm not crazy I'm just a little impaired
I know, right now you don't care
But soon enough you're gonna think of me
And how I used to be

Life is like a puzzle.
you spend all that time looking for the piece that belongs,
just to find out that the piece has gone,
try to fit the hole with a new one,
but it couldnt match them all along.


then comes another puzzle, puzzles you up

Friday, September 24, 2010

kau pergi dan hilang kemanapun kau suka

seberapa pantaskah kau untuk ku tunggu

aku nak pergi toilet sekejap

*15 dinasti kemudian*

okay.. dah balik :D


cukup indahkah dirimu untuk slalu kunantikan

muka aku hensem walaupun kadang kadang aku memang kiut pun.perangai aku pun sangat merendah diri sopan santun baik budi pekerti amanah cerdik bertanggungjawab bestari cekal amanah lagi sekali dan luhur. baik kan aku?


mampukah kau hadir dalam setiap mimpi burukku

aku nightmare semalam. kau ada sekali,owh! kau la monster tuh..


mampukah kita bertahan disaat kita jauh

hello, hello.. tolong sambungkan saya ke talian galaxy NGC 1300

teeeettt.....

:| 



seberapa hebat kau untuk kubanggakan

hai, nama saya AscarisLumbricoides.. hobi saya korek hidung dan sharp pensel..




cukup tangguhkah dirimu untuk slalu kuandalkan

tak boleh, kau berat sangat.. kata nak diet bulan nih?



mampukah kau bertahan dengan hidupku yang malang

oi, semalam kau jatuh longkang, arini jatuh tangga,hari hari pun kau jatuh.. esok jangan jatuh cinta dengan aku pulak



sanggupkah kau meyakinkan disaat aku bimbang

apa! kau fail tiga subjek!!?? oh..padan muka, yay!

*sambil memandang tepat ke mata subjek dan makan keropok*


celakanya oh sayang hanya kaulah yang benar benar aku tunggu
hanya kaulah yang benar benar memahamiku
kau pergi dan hilang kemanapun kau suka

celakanya oh sayang hanya kaulah yang pantas untuk kubanggakan
hanya kaulah yang sanggup untuk aku andalkan
diantara pedih aku slalu menantimu

Sunday, September 19, 2010

Resipi sambal udang

Ehwloqdke3f

Resipi sambal tumis udang dari nenek :

Aku ulang, sambal tumis, yang ada udang.udang ok. UDANG!

Bahan- bahan

Udang – sebanyak mana yang boleh.satu lautan pon tak pe, buat spare untuk hari tua

Udang putih paling bes. Bagi dia bogel terus, cabut segala kulit.boleh telan terus without any obstruction kat kerongkong atau oesophagus.ah, mengada-ngada.

Bawang putih & merah – (ikut kata hati nak berapa banyak.kalau instinct kau boleh pakai, sixth sense ke apa, time ni la nak guna gak) blend skali ngan cili

Belacan – sapa ada resdung sila senyap senyap je masukkan skali + cili ngan bawang dalam blender.jangan bagitau sama dia kau orang letak belacan.haha!

Cili – (sebanyak sesuka hati gak)
Cili kering – kalau mahu pedas lah (kot)
Cili hidup – kurang pedas (kot) ikut nasib korang gak lah cili tu pedas ke tak.

• Kalau mahu guna cili kering, sila rebus dahulu lepas tu baru masuk blender skali sama bawang

Cara cara
1) Blend segala barang yang aku suruh blend.dalam blender.kalau tak ada blender, kau tumbuklah sampai pijau tangan kau & tangisilah bawang yang penyek tu.

2) Masa blending process, jangan lupa bubuh air.meletup plak blender kau tu nanti, tak gerak gerak.

3) Dah habis blend, lebur je dalam kuali panas.bagi dia kering.

4) Angkat sambal yang kau dah keringkan tu

5) Jerang kuali ngan minyak (eh betul ke aku ni, jerang??) sikit je tau minyak. Pastu tumis ngan bawang

6) Bila bawang da naik bau, letak balik sambal yang mula- mula kau angkat tadi. Letak la minyak bila perlu.tapi jangan banyak banyak, aku tempeleng satgi.

7) Bila dah rasa rasa okay tu, letak lah udang. Udang ni tak boleh masak lama lama, nanti dia hancur,tak bes.da siap, sila angkat.

7 steps yang mudah.kalau kau lepas nih, kau lepas untuk kahwin.

*hidangan bersama nasi + masak lemak cili padi + tomyam siam + ayam masak kicap + bawal sweet and sour + kakngkung belacan + sawi sos tiram adalah cadangan hidangan yang terbaik.

Jumpa lagi Di episode lepas geram di dapur bersama saya lain kali, lain hari, semua pon lain lain dah.
Selamat mencuba!



Ps : aku bukak bukak tin sambal tumis udang tu, tak ada udang pon.
Terus tidur balik. Indah sungguh hidup ni.


ni nenek.gamba sambal udang tak boleh masuk sebab comel sangat.



entry ini ditaip dengan penuh garang.dan lapar


erk.. main main je lah :P

Wednesday, August 25, 2010

Dairy seorang Popy

Popy punya tulisan memang terabur,berkecamuk, tunggang langgar sana sini dan melimpah ruah.dan dia tidak reti mengeja sangat.
jadi saya betulkan ini

*Diary Seorang Popy.

--


Bagaikan langit di sore hari
Berwarna biru sebiru hatiku.
Setelah 18 purnama Bubu meninggalkannya. Tiada khabar berita. 365-24/7 dia menunggu. Hatinya kosong tiada. Bubu sudah bawa lari tempoh hari semasa dia pergi bersama tuannya.
Popy tak marah. Dia hanya risau. Dia tahu Bubu ada misi tersendiri. Tak apalah Bubu terpaksa tinggalkannya. Walaupun tak pernah bagitahu macam  tu pon.terus pergi.Tak apa, tak apa.

For the way you're something that I'd never choose
but at the same time something i don't wanna lose

BUZZ!!
Dia konsen.
“Kamu baik- baik kah sahaja di sana?”
Hanya tertulis di dalam hati.kerana tiada balasan.hurm.

Lalu dia meneruskan kehidupan seperti biasa..

BUZZ!!
Egonya sudah dibuang jauh jauh. Disepak ketepi tepian agar jangan datang lagi.
Mungkin mesej sebelum ini orang di sebelah sana tidak dapat. Bisik hatinya

Lalu dia meneruskan kehidupan seperti biasa..

BUZZ!!
Backspace.backspace. tidak mengapalah. Yang ini tidak hantar. Simpan BUZZ yang ini. Untuk masa akan datang..masa untuk peluang bagi dirinya, dan untuk orang di sebelah sana. pujuk hatinya.

Lalu dia meneruskan kehidupan seperti biasa.sebiasa, biasa yang mungkin.
Hari hari Popy tulis surat untuk Bubu, hari hari Popy check mesej juga jika ada balasan.

ding!
tiba tiba ada offline mesej. Popy gembira. Dia BUZZ semula. Tapi senyap kembali.
Tak apa lah, Popy tak nak tahu apa apa. Popy tahu Bubu sedang sihat sahaja di sana.cukup.
dulu,Popy separuh gila semasa tunggu, tidak tahu apa apa berita langsung. Tapi kalau Popy tahu, Popy akan gila terus. Jadi lebih baik begini.
I'm a little used to calling outside your name
I wont see you tonight so I can keep from going insane
I must admit you were not a part of my book
but now if you open it up and take a look
you're the beginning and the end of every chapter...

Popy menulis lagi hari ini. Untuk Bubu. Seperti hari hari yang lain, dia hanya mahu Bubu sihat dan bahagia. Tiada benda lain yang dia mahu. Tak perlu kembali pon tidak apa.
=)

And I’ve been keeping all the letters that I wrote to you
Each one a line or two
“I’m fine baby, how are you?”
Well I would send them but I know that it’s just not enough
My words were cold and flat
And you deserve more than that

Kemudian Popy pergi toilet. Letak surat dalam mangkuk tu. Flush.

Lalu dia meneruskan kehidupan seperti biasa.sebiasa, biasa yang mungkin.semula seperti biasa.
 Popy





Wednesday, August 18, 2010

syukur

الحمد لله
Alhamdulillah,
All praise is due to Allah.
Syakkireenaa' kulli ni'ma.

Ali Imran [139]
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.


First and foremost,
i want to thank HIM, my family members and all my friends.

I do not ask for more, just being content is enough for now.
before i let myself eagerly spoilt with the thoughts that might come aftermath, and all the people's talk that would kill me inside,

I ask Him, to always keep my faith, and would turn to Him, and only Him
I ask Him, to keep me calm, at the most disaster thing that could possibly happen
I ask Him, not to give me what I WANT, but to give me what I NEED

Al - Baqarah [216]
dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.


If Allah brings us to it, He will bring us through it.

Al-Baqarah [286]

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


 and  I know, even the worst thing could be the best thing, only when we believe along with patience


Al - Baqarah[106]
Apa sahaja ayat keterangan yang Kami mansukhkan (batalkan), atau yang Kami tinggalkan (atau tangguhkan), Kami datangkan ganti yang lebih baik daripadanya, atau yang sebanding dengannya. Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu?

and i know, someday..
the time will come =)


 ya Allah, give me the strength

At-Taubah [129]
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain diriNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal







  

Thank You Allah_


Sunday, August 15, 2010

seharian pada hari itu

Jalan itu sempit


“hoi gemuk, tepi sikit. Kau kacau jalan kehidupan aku lah”

Dia mengangkat kening. Buat muka garang.

“ kau ingat kau garang lah tu? Haha”

“Dah dah .. perut kau pon da block separuh abad”

Dia yang lagi satu itu memberi ruang untuk jalan, dan menyambung kerjanya mengejas contrast sinaran matahari. 11 volt.tak boleh panas panas.

..

Dia merayau lagi, kali ini terbang ke sebelah timur laut pula.

“hey.. mcam best lah. Nak try!”

“ehh.. tak boleh la, jangan kacau sini, nanti ayah marah”

“nak jugak! Nak jugak nak jugak!! “

“haizz!!”

“nak lah! Orang kata nak!"

“ haaa, sikit je tau"


“yay!!”

Dengan gembira dia mengambil satu warna.. disimbah di latar yang kalernya – pon da –faded-seasonal – confusion – apatah-tatau.
Dia amek satu kaler lagi, kali ini kasi corak corak sikit sikit..

“okay okay, dah tu.. dah la.. salah dah ni.. nanti ibu tak suka, pelangi bukan macam ini”

“owh.. okay okay.. tenkiu abang”

...

Dia terbang ke atas pula, melawan gravity.

Air melimpah ruah

"Ehhh.. apa ni apa ni.. ishh.. lecak!"

“oihh.. tutup air tu, tercicir-cicir dah.. ishh!!”

“tak boleh la, orang tengah tadah ni.. takung air buat simpanan hari tua.”

“ buat apa?”

“ hujan tiruan”

“tak payah lah!!”

“kenapa!!”

“ because every cloud has its silver lining”

“erk.. pekakas apakah?”

“ pergi Tanya pakcik google, okay bye.”

..

Benci betul. Bosan. Semua orang pun bizi.

Dia turun semula. Naik tangga.
Nak main buaiyan lah.

Dududududududuuuu.. dam dam di dam dam..

Buai lah, buai lahh.. aku nak kahwin dengan anak raja..

“ hey!”
Tiba tiba satu suara menerjah.

“ooOo pocot mak kau.. kussmangat”

“kau tau tak, anak Raja Gopal sebelah umah kita tu da meninggal..”

“ehh.. bila, bila.. kenapa?”

“ masa tu time kau tak ada sini. Kau masih lagi kumpul pasir kat Negara firaun. Dia mati kena sambar petir. Tu yang ayah buat awning ni. Haa cepat.. kumpul awan semua, kita letak kat depan porch sana. Redup sikit. Tak de kilat nak sambar sambar sangat.”

“orite daddy. Bisa diurus.”
...

“Hey awan!! Ayah suruh kau orang pergi depan. Buat awning. Lagi 3 minggu nak raya dah. Rumah kena chantek. Semua orang tengah buat kerja, kau orang jangan malas malas ya!”

Settle.

...

Perut berzikit sudah. Ke konsert tah?

Dapur dapur.. menuju ke dapur.

“ibu, masak apa hari ni?”

“ sambal udang, kerabu, masak lomak cili padi, petai, sambal belacan, ikan panggang, ayam percik..”

“ awat banyak sangat nih? Ada orang maw datang aa?”

“ ha ah.. pakcik kau, makcik kau, anak anak, sedara sepupu sepapat, nek , tok.. kami ajak datang buka bersama”

“owh. Okay.nak tolong apa apa kah?”

"nope"

“ibu!”

“yea, boleh saya bantu?”

“jet lag. Maw tido. Kejut asar nanti eh”


Selamat berpuasa~
Zzz~

Tuesday, August 10, 2010

Saturday, August 7, 2010

a bug's love

selepas dialih bahasa oleh google translator : cinta seekor kumbang

bila cerita dalam bahasa Inggeris dialih ke bahasa melayu, memang akan jadi lebih jiwang.



=.="

okay tak mau translate dah lain kali.

ini memang paling mengarut

Monday, August 2, 2010

photoshoppie~

Assalamualaikum
Menyepi beberapa hari disebabkan
1) menjadi suri rumah sepanjang masa
2) tengok movie sampai bosan
3) tidur bangun, teruskan kehidupan dan sambung tidur balik

ok. ini hasil malam tadi. baru mahu belajar guna brush jeneh crack-crack tu dengan masuk unsur grunge sket.lamanya aku dah tinggalkan photoshop ni >,<"




hai, nama saya Adiba.
merangkap mangsa pertama


okay, ni pula gambar baby masa aku kidnap dekat hospital shatby masa jalan-jalan saja-saja suka-hati tengok orang bersalin time tu


ini tiada unsur grunge ke hapa ke, harap maklum.


bagi mereka yang sudah berada di rumah, selamat beristerirehat, (erk, cane ejaan betul dia tah?) aku faham perasaan terkandas di negara orang lain beberapa hari dan flight cancel tu..haha (ok, jahat)

untuk yang tinggal di sini, semoga dapat menimba banyak lagi ilmu dan pengalaman baru yang kita orang tak sempat nak merasa lagi.

untuk yang bakal balik,semoga kita dipermudahkan urusan dan have a safe journey, insyaAllah.



-9 more days to go-

Sunday, July 25, 2010

Selamat tinggal tahun kedua


ini profesor




ini ketua seksyen



ini madam hum




ini wakil ahli seksyen



ini mewakili satu batch pula.tak larat lukis banyak-banyak


^_^

terima kasih kepada anda semua!

paper terakhir, buat baik-baik.
goodluck !

dan,

selamat bercuti!
selamat pulang ke Malaysia

=)





Saturday, July 24, 2010

24/7

24/7
On everyday life,
With every single breath that i take,
Thanks to Allah the Most Gracious, the Most Merciful, for bringing me to this life, up until now..
Thanks my family, for believing in me and loving me all this while..
Thanks to all my friends, for accepting me the way i am.

this is not the end, it's just the beginning of a new life!


24 hours a day,
7 days a week..

^_^

WITH LOVE,
IRNA NUR SYAFINAZ BT ALI ZAINI
 1 Muharram 1411  ::  24/7/1990  ::  1:57 PM - until now

Thursday, July 22, 2010

emoticons




emoticons are not emotions


they're just another simple way to lie 


let's get real

Wednesday, July 21, 2010

this is how we love



this one guy,
that happened to never give me a proper farewell in the airport twice-(and would be still counting?) his excuse was - ngantok, nak tidur dekat kereta.

and then would message me later

"haa, ada hp, senang siket aku nak cakap apa2.so ko da xde da, aku akn rindu dan tunggu setaun lg utk tgk ko.tadi aku tanak ckp apa2 sebab agk sedeh ah.wuu, anggaplah ni pelukan terakhir aku untuk tahun ni.bye, take care, ilebiu kakak =p bye2, belaja elok2, jangan kasi orang buli ko"

mcm loser kan?

and the one that would hold my head on his shoulder along the journey on the car - well i aint really sleep that time

and the one that always promises me to take me here and there once i come back home,

the one that has always tell me that he feels like having one more little sister to take care of, to protect from other bad guys out there

and the one that could never show his love because he doesnt know how to - or what? i dont know.

u guys know the boys well didnt you.ego ego ego whatsoever, i just dont care,just wanted to say here that,having you saying that you love me is enough to make my day,when you really mean it, and of course i do love you, and when i say it, i really do,whoever you are to me.

and for the guys out there, when you love,you dont have to be a sweet talker all the time to please people cause' when you love, it shows.

you can pretend to love if you dont love
but u cant pretend not to love when you love

you cant hide from love.

and you wont regret saying love to those you really love.

=)


with love,
dedicated to my younger brother
distance doesnt matter!

Saturday, July 17, 2010

Happy Birthday, Ibu =)

i have thousands, trillions wishes but just let me keep them inside my heart,

because i cant find words to describe them.

you're every song that i sing,

you're the reason of every breath that i take each day

you're all my prayers are about

you were,you are, and you will always be a part of me 
no matter how the distance matters.


thanks for being a friend, a mother, a company :)
thanks for being there,

with all my love, all my heart..

Happy Birthday, Ibu  


May Allah bless you always.

=)



Saturday, July 10, 2010

Boo~

dia meniup belon belon. satu satu diletak di satu sudut.

hurm..

bekalan makanan semasa perjalanan,baru siap.pangkah.

packing barang,sudah.pangkah

buku,siap.pangkah

mandi.sudah juga.pangkah.

apa lagi.

owh, telefon bimbit.tidak boleh lupa in case nak koling2 nanti.atau on call.nama pon on call mestilah kena ada telefon kalau tak macam mana orang nak call.

apa lagi.

baju-baju,underwear.erk, okay okay, settle..

owh.. esok sebelum pergi mesti buat dua ini.

dia mencatit lagi di nota post-it berwarna kuning. dua kerja itu sahaja belum dipangkah.ditampal di papan notis depan meja.

owh, tu dia.. mesti bawak.

dia mengambil softoy lembu memegang hati yang digantung di papan notis.


"Bu Bu,awak tolong bawakan apa yang saya tinggalkan di sini ya.." bisiknya.

"awak duduk di sini dahulu diam-diam,dalam beg ni.esok kita gerak."

--

masa untuk tidur,tinggalkan hari semalam.tinggalkan hari kemarin..

...

..

...

oh tapi tak boleh.
sudah tengok siling selama 2 jam.mata tidak mahu pejam juga.

dia bangun semula dan pergi keluar rumah.baring di curam bukit itu.


"langit langit biru hitam gelap!"

"wah cantiknya bintang.."

dia mengalirkan air matanya.
dia kesat semula.
masuk semula ke dalam rumah mencari botol kosong.
berlari-lari keluar, mendapatkan tangga.

"ini juga tidak boleh tinggal.."

dia mengutip bintang-bintang di langit dan memasukkan ke dalam botol.

"langit tu tak sayang awak, dia kurung awak time siang, keluarkan awak time malam je."

"nanti awak duduk dengan saya, saya lepaskan awak berlari-lari bersinar-sinar sepanjang pagi dan malam."

dia senyum, dan mengesat air matanya lagi.

"hurm. tapi bulan tidak boleh ikut, tak muat masuk botol.."

"maafkan saya bulan.."

air mukanya berubah menjadi lebih sedih
dia jatuh berlutut.kembali menangis..

"saya.. saya mahu pergi malam ini juga.."

--

dia kembali semula balik lagi sekali ke dalam rumah.ambil belon-belon.. ambil buku, ambil beg.dan bawa juga 2 buah botol lain.tapi kali ini botol-botol itu telah berisi.

"belon-belon!! terbanglah!!"

dia melepaskan semua belon yang telah ditiupnya siang tadi terbang di udara

"tunggu saya di sana,tolong jangan meletup, saya perlukan oksigen itu nanti."

..

"buku tidak mahu bawalah.berat.saya guna google saja nanti.saya tulis buku baru.baju juga tidak mahu bawak.telefon buang terjun bukit, tidak mahu bawa juga. orang akan jumpa saya kalau dia sayang saya..tak perlu telefon.ingat saya di ruang rindu, dan saya akan berada di sana.pasti."


owh, botol-botol ini.dia mahu tanam.di bawah pokok bunga paling cantik di dunia yang tak tahu apa nama dia sebab tidak dicemari nama-nama saintifik lagi.

"satu botol itu ada isi hati saya. satu lagi ada jiwa raga saya.semoga baik- baik sahaja kamu bersemadi di sini ya.saya akan datang kembali, saya janji.. biar saya pergi dengan kosong sahaja sekarang.."

dia mengetap bibir.matanya berkaca-kaca.

..

dia menepuk-nepuk tanah.sudah siap tanam.selamat semua.syukur.sekarang tiada siapa boleh kacau lagi.

"okay Bu Bu,jom!"

"awak tolong jaga hati awak itu elok-elok.di sana nanti awak lah yang akan mengingatkan saya yang saya masih ada hati lagi di sini.."

 BuBu semasa sesi fotografi sehari sebelum dia pergi bersama tuannya


Dia senyum.terus masukkan Bu Bu ke dalam kocek,dan terus berlari sambil memegang botol penuh bintang bernyala-nyala riang gembira di dalamnya.tinggalkan tangisannya, tinggalkan kesayangannya dan tinggalkan semuanya.

lari, terus berlari..

dia hilang di sebalik awan.

--

Abang Dia kata, Dia tidak arif tentang anatomi tubuh badan dan kaki tangannya sendiri..

Dia merajuk dan terus lari menjadi alien.

okay,tu hanya satu dari sejuta alasan tipu-tipu.
ya, alasan.

Sunday, July 4, 2010

physiemology

" another factor affecting stabilization of the size of the alveoli is alveolar interdependence.
Any alveolus when tends to collapse it pulls away from its neighbours.at the same time, it neighbours pulls its wall out and prevent its collapse.
in this way the pulling forces between alveoli keep them all open and stable."

baca  physiology perenggan ni sambil dengar lagu Kris Dayanti - Mencintaimu buat aku emo.haha, sangat mendalam otak aku fikir maknanya.alveoli je pon..haiz.

erk,
aku ada masalahkah?
>,<" 

..

kemudian dekat komen bawah video clip itu ada ini,

"mencintaimu selamanya...walaupun aku curang padanya."

okay, ini tidak buat aku emo dah..=P

=.="

Saturday, June 26, 2010

lost and never found

Entry khas ini tulus ikhlas dikarang untuk cik adiba


Hai,
wa tau lu selalu lupa barang..kalau barang hilang,memang takkan pernah jumpa pun :|


kali ni,lu check-check balik tengok, apa lu tinggal kat rumah wa..

da nampak tak?
okay, wa zoom lagi.wa sayang lu lagi.wa tau lu rabun, tapi tak nak pakai spek.


haa.. okay sekarang,lu da nampak ke belum..
wa punya hati memang da terguris gila dah ni c(T,T)o

.
..
...
....

( noktah infinity)

nah la.. amek balik..
ni lu punya kan..
kalau tak nak, wa siap sedia terus buang.tong sampah tunggu je ni..

wa tau, wa tau.. wa miskin bankrupt masa tu, wa tak de duet nak beli LV bag tuk lu..
lu mana main handmade-handmade punya kad..
c(T,T)o

tapi apakan daya, elaun memang tak masuk lagi time tu..

hurmm..apa-apa pun,
happy belated birthday..

=)





ps : sekarang wa da kaya sikit,wa beli turtle untuk lu ^_^

Monday, June 21, 2010

10-iu


Dahulu yang akan datang,
3247 ribu juta tahun nanti, banyak angka- angka dan huruf-huruf bakal pupus di makan virus. Manusia lalai dengan duniawi, teknologi. Mereka sangat taksub dengan kelaraan.
0
1
Hanya dua angka ini sahaja yang survive kerana keteguhan dan resistance dari unsur alteration geneticnya. Mungkin juga mereka adalah mutation jadi tiada serotype yang lain.special case.
I
U
Dan dua huruf ini juga yang survive.mungkin sebab ianya senang diingati untuk ditulis.
Atau teori lain, I bermaksud aku dan U, engkau. Dan pada zaman itu pula hanya kau dan aku, merujuk kepada manusia zaman itu sahaja yang wujud.lebih tepat lagi, aku-aku dan engkau-engkau.ya, jual ikan.silalah.
Disebabkan oleh sifat yang amat tidak berdedikasi atau cemerlang gemilang terbilang tersebut telah membawa banyak kerosakan akhlak juga.oleh itu degeneration of neurons amat berleluasa.mereka tidak mahu tinggal di dalam cerebellum lagi atau cerebrum.bosan agaknya.mungkin sudah berhijrah ke lutut barangkali.ah, ini semua propaganda kerajaan pemerintahan terpesong zaman itu. I dan U ada nilai emotikon  sentimental valuenya yang tersendiri.enough said.
---
01100100 01100001 01101000  01101100 01100001 01101101 01100001
01110011 01100001 01111001 01100001 01101110 01100111
01101000 01100001 01101110 01100111

7423 ribu juta tahun berlalu.
Aku ingin tahu adakah NILAI nombor ini masih lagi valid, berharga atau sudahpun expired, tidak bermakna?
Ya, ini juga antara I dengan U.sebab cik neurons yang masih tinggal bertempiaran gusar berlari hingga ke benak jiwaku mengacau pacemaker ku hingga memaksaku agar memaksamu memberitahuku.adrenaline berlebihan membuatku tachy.kau memang ectopic focusku.dem.
Morphine please.painkiller.aku perlukan counter irritant.
Chemical induce comma pun bagus juga, hilangkan penderitaan sementara pulih.euthanasia tidak dibenarkan.tidak beretika kata mereka.
...
Awan berkepul – kepul .. asphyxiated. Tidak sangka aku mati cara itu juga.manusia memang kejam.
Dan aku hanya seekor lipas yang kalah dengan spray nyamuk berteknologi tinggi.



ps : sudah jadi mcm cerita dalam wiki pula.

kadang- kadang tidak tahu itu lebih baik dari tahu.selamat.oh, mode playsafe is turned on again.eh tidak.safe mode.no play play.seclude yourself.

virus menerjah masuk sejurus lepas aku habis tulis entry ni. boleh bunuh pakai spray ke? neraka apakah ini >,<"